Arran de les onades migratòries de ciutadans castellans, extremenys i andalusos que es van establir a Catalunya la 2a meitat del segle passat, el castellà es convertí en la llengua hegemònica a molts barris i ciutats de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona. Per tal de donar a aquestes persones i als seus fills les eines adients per a integrar-se a la nova realitat sociocultural, l’any 1982 es va proposar la implantació del model d’immersió lingüística a les escoles públiques. Aleshores ja n’hi havia, d’escoles que impartien les classes en català, però eren totes concertades.
El clam per a escolaritzar els nens i nenes en català a l’escola pública va venir de les pròpies famílies nouvingudes que tenien el castellà com a primera llengua i volien integrar-se en la llengua pròpia del país que els acollia. Se sentien d’aquí i no volien viure en un guetto. La mobilització perquè el català fós la llengua vehicular a l’ensenyament públic la van encapçalar fa trenta-nou anys els veïns dels barris de Fondo i Centre de Santa Coloma de Gramanet, no pas cap partit polític, i potser per això les seves reivindicacions van reeixir aviat.
El curs 82-83 a l’escola Rosselló-Pòrcel i l’any següent a dinou escoles públiques de Santa Coloma de Gramenet, el model d’immersió lingüística ja era una realitat al Barcelonès. Els anys 89-90 ja s’ensenyava immersivament en català a 700 escoles del Principat i el 1992 aquest ja era el model d’ensenyament de tots els centres públics de la Catalunya autonòmica.
I de la mobilització pel català a l’escola, el 1983 s’aprovà al Parlament de Catalunya la Llei de Normalització Lingüística (Llei 7/1983) per a poder posar negre sobre blanc aquest model d’ensenyament. I… atenció! Perquè aquesta norma es va aprovar amb ni més ni menys que 105 vots a favor, 1 abstenció i cap vot en contra. Tothom va entendre que qualsevol persona, vingués d’on vingués, havia de tenir les mateixes oportunitats i la immersió havia d’ajudar a no deixar a ningú enrere.
Amb motiu de la sentència del Suprem que imposa el 25% de les classes en castellà, la Plataforma Som Escola convoca una manifestació aquest dissabte 18 de desembre a les 11 del matí a la Plaça Tetuan de Barcelona en favor del model d’immersió lingüística, i nosaltres també hi serem. Avui, com ahir, és mitjançant la mobilització cívica i ciutadana que farem del català la llengua d’acollida, de cohesió i de futur. Per un país de tots, volem l’escola en català!
· Ací hi trobareu informació sobre el model d’immersió lingüística a l’escola.
· No t’excusis.cat s’adreça al col·lectiu docent.