7 de Novembre, Diada de Catalunya Nord

Home » General » 7 de Novembre, Diada de Catalunya Nord

El dia 7 de novembre se celebra la Diada de Catalunya Nord. Enguany es conmemora el 362è aniversari de la segregació de Catalunya i annexió a França de part del seu territori històric.

L’origen d’aquesta escissió és la Guerra dels Segadors, una revolta catalana contra la corona espanyola que va començar l’any 1640 i va acabar l’any 1652, liderada per l’aleshores president de la Generalitat, Pau Claris.

Catalunya va perdre la guerra i va acabar envaïda pels exèrcits espanyol i francès. L’any 1659 es signava el Tractat dels Pirineus, i el territori català es repartia de la següent manera:  el comtat de Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i una part del comtat de Cerdanya passaren a mans franceses. La resta del país quedava sota el domini del rei d’Espanya.

La frontera entre els dos estats va tornar a ser modificada amb La conferència de Ceret i el tractat de Llívia (1660). En aquest acord, es detallaven els 33 pobles de la vall del riu Querol i del límit amb el Capcir i el Conflent que passaven a formar part de França. Fou quan Llívia va quedar com una vila sota sobirania espanyola dins territori francès, amb la condició que mai es fortifiqués.

Escrit el